За дома. Уют, комфорт и много светлина

Домът е мястото, където се чувстваме най-сигурни и спокойни, мястото където трябва да ни е най-уютно и комфортно. Осветлението е един от ключовите елементи, които превръщат жилището ни в наш дом. Осветлението е част от интериора. Различните светлинни решения и цветове създават различна атмосфера – релаксираща, динамична или стимулираща.

Последните тенденции в осветлението, нашите идеи и продуктите от гамата VIVALUX® могат да преобразят дома ви, отговаряйки на Вашите предпочитания за комфорт и топлина.

Всекидневната е едно от най-интензивно използваните зони в дома. Там прекарваме много време, извършвайки различни дейности: срещаме ме със семейството си, гледаме телевизия, четем книги, почиваме си или просто се забавляваме. Осветителните тела и светлинните източници трябва да са така подбрани, че да създават необходимия зрителен комфорт и допълват интериора. Дневната е едно от най-големите предизвикателства за осветление в дома, защото трябва да е толкова много неща за толкова много хора.

Избор на осветление

Основното (общо) осветление във всекидневната често се решава с поставянето на полилеи или плафониери на тавана. Осветлението с този тип осветителни тела осигурява равномерно осветяване на помещението. Преди да определите какъв тип основно осветление ви е нужно, огледайте и преценете подредбата на мебелите и техния дизайн. Понякога е по-добре да поставите основното осветление там, където ще се извършва основната дейност в помещението – над масата за хранене, зоната за посрещане на гости или гледане на телевизия.

Осветление за дневна

Акцентното (ефектно) осветление е подходящо решение за всекидневните, за да се акцентира върху архитектурни особености, релефни стени или произведения на изкуството. Тук приложение намират различните видове тела тип луни с халогенни или LED лампи за вграждане и осветление за мебели.

За скрито (индиректно) осветление, което създава приятна атмосфера с ненатрапчиво сияние, могат да се използват луминесцентни осветителни тела или лед модули. Обикновено тези светлини не са за всекидневно ползване, но е хубаво да се включват за разнообразие, при посещения на гости, партита или просто за създаване на романтична атмосфера.

Светлинните източници трябва да бъдат с възможно най-дълъг живот и правилно подбрана цветна температура. Най-подходящата цветна температура на крушките за осветление в дома е 2700К.

Кухнята е сърцето на всеки дом. Там се подготвяме за посрещането на празниците, събираме се за вечеря, обсъждаме проблемите и успехите на членовете на семейството и взимаме важни решения. Затова е важно интериорът да създава усещане за уют и сигурност. В грижите си за кухненското обзавеждане хората често забравят да помислят за осветлението, което, освен че е важно за практическите дейности, извършвани в кухнята, е един от най-лесните начини да се създаде приятна атмосфера.

Избор на осветление

Подходящото осветление може да преобрази всяка кухня, но преди да направите своя избор, предварително помислете за всички повърхности, в които може да се отразява светлината. Не се задоволявайте само с един полилей и плафониера за общо осветление, които висят от тавана.

Осветителни тела за кухня

Обкръжаващото локално осветление ще придаде съвсем друг вид на кухнята ви. Разположете осветителни тела в различните зони, на шкафовете и там, където се извършват основни дейности. Усещането за мекота, уют, спокойствие и хармония идва най-вече от него. Тук чудесно приложение намират луните за вграждане и осветителните тела за мебели.

Светлинните акценти, както показва името им, подчертават определени елементи от кухнята и създават усещането за мащаб и дълбочина на цялото пространство. В този случай подходящи решения са индиректно осветление с луминесцентни осветителни тела или LED модули с дълъг живот на светлинните източници и ниска консумация на енергия. Можете да ги разположите например в шкафа за чаши и чинии.

Спалнята е най-личната и интимна стая във всеки дом.
Ако приемем, че сънят ни е около 8 часа в денонощието, това прави средно 25 години от живота ни, прекарани в спалното помещение. Тъй като прекарваме по-голямата част от времето си в спалнята докато спим, сме склонни да мислим, че тук осветлението не е много важно. Напротив. Именно защото използваме спалня през тъмната част на денонощието, от изключителна важност е правилно да изберем най-подходящото осветление.

Избор на осветление

Интензивността на светлината в това помещение е определяща за комфорта. Едно лесно и практично решение като димирането на светлината може да създаде необходимата атмосфера през всяка част на денонощието. Използвайте луни за вграждане и осветление за мебели.

Основно осветление

Осветителни тела за спалня

Поставете полилеи или плафониери в центъра на тавана, или аплици на стената. Това осигурява равномерно осветяване на спалнята. Преди да определите какъв тип основно осветление ви е нужно, огледайте и преценете подредбата на мебелите и техния дизайн.

Особено важно е локалното осветление в зоната до леглата. То се осъществява посредством осветителни тела за външен монтаж – осветление за мебели или аплици.

Скритото индиректно осветление е много добро решение за Вашата спалня. Луминесцентни осветителни тела и лед модулите създават невероятна атмосфера с ненатрапчиво сияние.

Детската стая преди всичко трябва да отговаря на индивидуалността на детето и да е оазис на безопасност и комфорт. Когато планирате интериора в детската стая, би било добре да отпуснете въображението си и да създадете уникална среда, в която вашето дете да може да си почива, играе и учи пълноценно. Осветлението е важна част от нея – не го пренебрегвайте и не купувайте просто лампа с любимия на вашето дете анимационен герой.
Осветлението "дава" атмосферата на детската стая. То трябва да е меко и приятно. Резките преходи от сянка в светлина, яркият отблясък на някои повърхности са вредни за детското зрение.

Избор на осветление

При избора на осветление трябва да се има в предвид следното: от една страна, то да е достатъчно за учене и рисуване, а от друга - да не е рязко и дразнещо. Затова правилното и удобното осветление включва поне три източника на светлина, разположени на различни нива. На тавана може се монтира полилей или плафониера.

Осветление на детска стая

Монтирането на аплици, без значение дали снопът светлина е насочен нагоре или надолу, ще придаде по-мека осветеност на стаята.

Полилей, плафониера или аплик можете успешно да комбинирате с луни за вграждане.

Имайте предвид, че светлите цветове на стените и мебелите отразяват най-добре светлината, излъчвана от осветителните тела и подпомагат добрата осветеност в помещението. Тъмните я поглъщат. Добре е да съпоставите влиянието на използваните цветове с характера на вашето дете и внимателно да се прецени подходящата цветова гама.

Независимо какво осветление изберете за детската стая - не забравяйте: освен красиво, то трябва да е и практично. В различните периоди децата имат различни навици, страхове и необходимости. Осигурете мека, приглушена светлина за бебетата, добре осветен кът за игра и достатъчно силно локално осветление с настолна лампа за учениците.

Съвременните тенденции в ежедневието ни показват, че все повече хора предпочитат или им се налага да работят вкъщи. Представители на много професии откриват в спокойната атмосфера на дома необходимите условия за ползотворна работа и творчество. Работейки у дома, човек не е подложен на толкова голям стрес и напрежение. Точно обратното – минимален шум, възможност за по-добра концентрация и оптимално организиране на времето.

Качеството на работата до голяма степен зависи от светлината. Доброто офис осветление трябва да бъде ярко, без да предизвиква преумора на очите и без отблясъци върху работната повърхност. Недостатъчното осветление ще доведе до преумора на очите, което, от своя страна, може да провокира появата на напрежение във врата и раменете, и да предизвика главоболие.

Избор на осветление

Офисни осветителни тела

В основното си осветление може да включите полилеи, плафониери, луни за вграждане с енергоспестяващи лампи или халогенни лампи в зависимост от Вашите предпочитания. Да не забравяме, че все пак се намираме в дома си. Напълно възможно е наличието на неосветени площи или такива, върху които пада сянка. За целта можете да добавите аплици и осветление за мебели, лампиони и настолни лампи в близост до работната зона. За работни офисни помещения подходящата цветна температура на светлинните източници е 4000К или 2700К.

Решението на осветлението в офисното пространство на нашия дом е тясно свързано с цветовото решение на стените. Светлите цветове на стените отразяват най-добре излъчваната от осветителните тела светлина и допринасят за зрителния комфорт в нашия домашен офис.

Обикновено не обръщаме особено внимание на осветлението в коридора. Вероятно го правим, защото не си даваме сметка колко време всъщност прекарваме в това пространство – докато минаваме от стая в стая, докато посрещаме и изпращаме гости. Това е първото помещение, в което влизаме, когато се прибираме, и последното, в което стоим преди да излезем. Атмосферата в коридора трябва да предразполага и да подсказва каква ще е атмосферата в цялото жилище.

Какво да е осветлението в коридора зависи от формата му, както и в какъв стил е обзаведен домът.

Ако помещението е късо и с нисък таван, добре е да се ползват аплици, чиято светлина сочи нагоре и създава усещането за височина.

За дълги и тесни коридори особено подходящи са осветителните тела с халогенни, енергоспестяващи или LED лампи, подредени по дължина. Те могат да бъдат както стационарни, така и подвижни - можете да ги насочвате в различни страни. Така ще създадете илюзия за още по-голяма дължина на коридора.

Осветление за антре

В случай, че коридорът е твърде висок, дълъг и внушителен също има решение – висящо осветление. Няколко изчистени полилеи, спуснати малко по-ниско. Така пространството придобива съвсем друг вид. Хубавото на този тип осветление е, че създава островчета светлина и внася уют.

Разбира се, има още възможности. Може да добавите осветление, вградено в шкафа за връхни дрехи, използвайки осветление за мебели.

Коридорите и стълбищата обикновено се проектират като вътрешни, лишени от дневна светлина помещения, натоварени предимно с практически функции. Но също така те могат да бъдат мястото, което да приюти колекция фотографии или картини, шкафове с книги, сантиментални или декоративни предмети. Осветени подходящо, интериорът на коридора става различен. Луни за вграждаве с малък ъгъл на насочената светлина е подходящо решение в подобни случаи.

15.102 ms.