За дома. Уют, комфорт и много светлина

Домът е мястото, където се чувстваме най-сигурни и спокойни, мястото където трябва да ни е най-уютно и комфортно. Осветлението е един от ключовите елементи, които превръщат жилището ни в наш дом. Осветлението е част от интериора. Различните светлинни решения и цветове създават различна атмосфера – релаксираща, динамична или стимулираща.

Последните тенденции в осветлението, нашите идеи и продуктите от гамата VIVALUX могат да преобразят дома ви, отговаряйки на Вашите предпочитания за комфорт и топлина.

Всекидневната е едно от най-интензивно използваните зони в дома. Там прекарваме много време, извършвайки различни дейности: срещаме ме със семейството си, гледаме телевизия, четем книги, почиваме си или просто се забавляваме. Осветителните тела и светлинните източници трябва да са така подбрани, че да създават необходимия зрителен комфорт и допълват интериора. Дневната е едно от най-големите предизвикателства за осветление в дома, защото трябва да е толкова много неща за толкова много хора.

Избор на осветление

Основното (общо) осветление във всекидневната често се решава с поставянето на полилеи или плафониери на тавана. Осветлението с този тип осветителни тела осигурява равномерно осветяване на помещението. Преди да определите какъв тип основно осветление ви е нужно, огледайте и преценете подредбата на мебелите и техния дизайн. Понякога е по-добре да поставите основното осветление там, където ще се извършва основната дейност в помещението – над масата за хранене, зоната за посрещане на гости или гледане на телевизия.

Акцентното (ефектно) осветление е подходящо решение за всекидневните, за да се акцентира върху архитектурни особености, релефни стени или произведения на изкуството. Тук приложение намират различните видове тела тип луни с халогенни или LED лампи за вграждане и осветление за мебели.

За скрито (индиректно) осветление, което създава приятна атмосфера с ненатрапчиво сияние, могат да се използват луминесцентни осветителни тела или лед модули. Обикновено тези светлини не са за всекидневно ползване, но е хубаво да се включват за разнообразие, при посещения на гости, партита или просто за създаване на романтична атмосфера.

Светлинните източници трябва да бъдат с възможно най-дълъг живот и правилно подбрана цветна температура. Най-подходящата цветна температура на крушките за осветление в дома е 2700К.

Кухнята е сърцето на всеки дом. Там се подготвяме за посрещането на празниците, събираме се за вечеря, обсъждаме проблемите и успехите на членовете на семейството и взимаме важни решения. Затова е важно интериорът да създава усещане за уют и сигурност. В грижите си за кухненското обзавеждане хората често забравят да помислят за осветлението, което, освен че е важно за практическите дейности, извършвани в кухнята, е един от най-лесните начини да се създаде приятна атмосфера.

Избор на осветление

Подходящото осветление може да преобрази всяка кухня, но преди да направите своя избор, предварително помислете за всички повърхности, в които може да се отразява светлината. Не се задоволявайте само с един полилей и плафониера за общо осветление, които висят от тавана.

Обкръжаващото локално осветление ще придаде съвсем друг вид на кухнята ви. Разположете осветителни тела в различните зони, на шкафовете и там, където се извършват основни дейности. Усещането за мекота, уют, спокойствие и хармония идва най-вече от него. Тук чудесно приложение намират луните за вграждане и осветителните тела за мебели.

Светлинните акценти, както показва името им, подчертават определени елементи от кухнята и създават усещането за мащаб и дълбочина на цялото пространство. В този случай подходящи решения са индиректно осветление с луминесцентни осветителни тела или LED модули с дълъг живот на светлинните източници и ниска консумация на енергия. Можете да ги разположите например в шкафа за чаши и чинии.

Спалнята е най-личната и интимна стая във всеки дом. Ако приемем, че сънят ни е около 8 часа в денонощието, това прави средно 25 години от живота ни, прекарани в спалното помещение. Тъй като прекарваме по-голямата част от времето си в спалнята докато спим, сме склонни да мислим, че тук осветлението не е много важно. Напротив. Именно защото използваме спалня през тъмната част на денонощието, от изключителна важност е правилно да изберем най-подходящото осветление.

Избор на осветление

Интензивността на светлината в това помещение е определяща за комфорта. Едно лесно и практично решение като димирането на светлината може да създаде необходимата атмосфера през всяка част на денонощието. Използвайте луни за вграждане и осветление за мебели.

Основно осветление

Поставете полилеи или плафониери в центъра на тавана, или аплици на стената. Това осигурява равномерно осветяване на спалнята. Преди да определите какъв тип основно осветление ви е нужно, огледайте и преценете подредбата на мебелите и техния дизайн.

Особено важно е локалното осветление в зоната до леглата. То се осъществява посредством осветителни тела за външен монтаж – осветление за мебели или аплици.

Скритото индиректно осветление е много добро решение за Вашата спалня. Луминесцентни осветителни тела и лед модулите създават невероятна атмосфера с ненатрапчиво сияние.

Детската стая преди всичко трябва да отговаря на индивидуалността на детето и да е оазис на безопасност и комфорт. Когато планирате интериора в детската стая, би било добре да отпуснете въображението си и да създадете уникална среда, в която вашето дете да може да си почива, играе и учи пълноценно. Осветлението е важна част от нея – не го пренебрегвайте и не купувайте просто лампа с любимия на вашето дете анимационен герой. Осветлението "дава" атмосферата на детската стая. То трябва да е меко и приятно. Резките преходи от сянка в светлина, яркият отблясък на някои повърхности са вредни за детското зрение.

Избор на осветление

При избора на осветление трябва да се има в предвид следното: от една страна, то да е достатъчно за учене и рисуване, а от друга - да не е рязко и дразнещо. Затова правилното и удобното осветление включва поне три източника на светлина, разположени на различни нива. На тавана може се монтира полилей или плафониера.

Монтирането на аплици, без значение дали снопът светлина е насочен нагоре или надолу, ще придаде по-мека осветеност на стаята.

Полилей, плафониера или аплик можете успешно да комбинирате с луни за вграждане.

Имайте предвид, че светлите цветове на стените и мебелите отразяват най-добре светлината, излъчвана от осветителните тела и подпомагат добрата осветеност в помещението. Тъмните я поглъщат. Добре е да съпоставите влиянието на използваните цветове с характера на вашето дете и внимателно да се прецени подходящата цветова гама.

Независимо какво осветление изберете за детската стая - не забравяйте: освен красиво, то трябва да е и практично. В различните периоди децата имат различни навици, страхове и необходимости. Осигурете мека, приглушена светлина за бебетата, добре осветен кът за игра и достатъчно силно локално осветление с настолна лампа за учениците.

Съвременните тенденции в ежедневието ни показват, че все повече хора предпочитат или им се налага да работят вкъщи. Представители на много професии откриват в спокойната атмосфера на дома необходимите условия за ползотворна работа и творчество. Работейки у дома, човек не е подложен на толкова голям стрес и напрежение. Точно обратното – минимален шум, възможност за по-добра концентрация и оптимално организиране на времето.

Качеството на работата до голяма степен зависи от светлината. Доброто офис осветление трябва да бъде ярко, без да предизвиква преумора на очите и без отблясъци върху работната повърхност. Недостатъчното осветление ще доведе до преумора на очите, което, от своя страна, може да провокира появата на напрежение във врата и раменете, и да предизвика главоболие.

Избор на осветление

В основното си осветление може да включите полилеи, плафониери, луни за вграждане с енергоспестяващи лампи или халогенни лампи в зависимост от Вашите предпочитания. Да не забравяме, че все пак се намираме в дома си. Напълно възможно е наличието на неосветени площи или такива, върху които пада сянка. За целта можете да добавите аплици и осветление за мебели, лампиони и настолни лампи в близост до работната зона. За работни офисни помещения подходящата цветна температура на светлинните източници е 4000К или 2700К.

Решението на осветлението в офисното пространство на нашия дом е тясно свързано с цветовото решение на стените. Светлите цветове на стените отразяват най-добре излъчваната от осветителните тела светлина и допринасят за зрителния комфорт в нашия домашен офис.

Обикновено не обръщаме особено внимание на осветлението в коридора. Вероятно го правим, защото не си даваме сметка колко време всъщност прекарваме в това пространство – докато минаваме от стая в стая, докато посрещаме и изпращаме гости. Това е първото помещение, в което влизаме, когато се прибираме, и последното, в което стоим преди да излезем. Атмосферата в коридора трябва да предразполага и да подсказва каква ще е атмосферата в цялото жилище.

Какво да е осветлението в коридора зависи от формата му, както и в какъв стил е обзаведен домът.

Ако помещението е късо и с нисък таван, добре е да се ползват аплици, чиято светлина сочи нагоре и създава усещането за височина.

За дълги и тесни коридори особено подходящи са осветителните тела с халогенни, енергоспестяващи или LED лампи, подредени по дължина. Те могат да бъдат както стационарни, така и подвижни - можете да ги насочвате в различни страни. Така ще създадете илюзия за още по-голяма дължина на коридора. Осветление за антре

В случай, че коридорът е твърде висок, дълъг и внушителен също има решение – висящо осветление. Няколко изчистени полилеи, спуснати малко по-ниско. Така пространството придобива съвсем друг вид. Хубавото на този тип осветление е, че създава островчета светлина и внася уют.

Разбира се, има още възможности. Може да добавите осветление, вградено в шкафа за връхни дрехи, използвайки осветление за мебели.

Коридорите и стълбищата обикновено се проектират като вътрешни, лишени от дневна светлина помещения, натоварени предимно с практически функции. Но също така те могат да бъдат мястото, което да приюти колекция фотографии или картини, шкафове с книги, сантиментални или декоративни предмети. Осветени подходящо, интериорът на коридора става различен. Луни за вграждаве с малък ъгъл на насочената светлина е подходящо решение в подобни случаи.

13.882 ms. | 2.00MB
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да използваме възможностите на социалните мрежи и да анализираме трафика. Ние също така споделяме информация за използването на сайта ни с компании, с които си партнираме относно социални мрежи, реклама и анализи.
прочети повече