За офиса. Енергийно-ефективно офис осветление

Едно от най-важните условия за постигане на добра работна атмосфера в компанията e изборът на ефективна осветителната система. Качественото осветление в офиса се приема като проява на уважение на работодателя към служителите, но в същото време представлява директна полза за компанията, която се измерва с повишаване на производителността на работещите и икономията на използваната електроенергия. Важен фактор, на който доброто осветление влияе, е имиджът на офиса.

Един от основните фактори за оценка на един бизнес е интериора и атмосферата в него. Светлината играе съществена роля за създаване на правилната работна атмосфера - както за среща на високо ниво, така и за ежедневните задачи или за творчески процеси.

Изисквания и решения

Различните зона имат специфични изисквания за осветление. Внимателният подбор на продуктите, изграждащи цялостното осветление в офиса, ще осигури комфорт на работа, здравословни условия и разбира се оптимални разходи. Доброто осветление създава представа за простор в помещението и дава възможност на хората да виждат лесно и да се чувстват комфортно като изпълняват задачите си ефективно, без умора и разсейване.

Осветителните тела с луминесцентни лампи се използват на-често в нашето ежедневие. Те са с конкурентни цени и консумират по-малко енергия от халогенните лампи или лампите с нажежаема жичка. Този тип светлинни източници спестяват разходи за електроенергия и подпомагат за опазването на околната среда, позволяват към преминаването към енергийно-ефективни светлинни решения. Използването на ново поколение луминесцентни лампи и високочестотни баласти може значително да намали общите разходи за осветление до 70%. Съвременните трифосфорни лампи пресъздават естествена слънчева светлина. Тя е изкуствено създадена светлина с различна цветна температура.

Луминесцентните лампи, използвани в офисите, са основно с цветна температура 3000К, 4200К, 6400К в зависимост от специфичните нужди на помещението. За офисно осветление е препоръчително да се използват преди всичко луминесцентни лампи с електронни пуско-регулиращи баласти (ЕПРА) – тип Т5 и Т8. За офиси е добре да се използват различни по вид осветителни тела с различен брой луминесцентни лампи 4х18 W, 4x36 W, 4х14W. Осветителите, оборудвани с новото поколение Т5 лампи, осигуряват необходимата осветеност и допринасят за максимално спестяване на електроенергия. При проектиране на осветлението проектантите проектират осветителната уредба в зависимост от изискванията за осветеност в различните помещения.

Рецепцията е мястото, където клиенти и посетители получават първото усещане и впечатление за компанията. Осветлението може значително да допринесе за цялостната обстановка и настроение. Характерният стил на Вашата марка може да се подчертае с избор на специфично по вид осветително тяло или цялостно решение за осветителната уредба.

Обстановката в заседателната зала трябва да е едновременно делова и динамична. Разнообразните осветителни тела днес позволяват да се създаде осветление в зависимост от необходимостта за използване на помещението - презентация, делова среща, събрание. Светлинни акценти в различните части от залата ще придадат завършен вид на това, което се случва в нея.

Мениджърският кабинет отразява личните предпочитания и успехи на всеки. Важно е светлината да може да се адаптира към нуждите и начина на работа на всеки мениджър, а също и да е в тон с цялостния интериор. Решенията за мениджърски кабинети обикновено обхващат няколко вида тела и зони - работно място, зона за срещи, зона с ниска мебел за посрещане на гости. Могат да се поставят и скрити осветителни тела за създаване на атмосфера или за подчертаване на определени зони.

През последните години компаниите предпочитат да използват новия тип офиси – "Open Space". Този тип офиси създават усещане за простор. Служителите и екипите работят заедно. Комуникацията е по-бърза и лесна. Светлината в тези помещения навсякъде трябва да е равномерно разпределена, да е много добре преценено количеството на дневната и изкуствената светлина. При проектирането задължително се имат предвид цветовете на стените и таваните. Различните цветове отразяват по различен начин светлината и оказват силно влияние върху осветеността в помещенията.

11.344 ms. | 2.00MB
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да използваме възможностите на социалните мрежи и да анализираме трафика. Ние също така споделяме информация за използването на сайта ни с компании, с които си партнираме относно социални мрежи, реклама и анализи.
прочети повече