За хотела. Впечатлете Вашите гости с оригинално и въздействащо осветление

Създаването на атмосфера в хотела е от решаващо значение. Това е мястото, където хората се срещат, общуват, водят бизнес разговори или просто се наслаждават на почивката си. Затова хотелът трябва да предразполага гостите да се чувстват добре по време на престоя си, да им предостави незабравими преживявания, за да могат те да се върнат отново, дори да го препоръчат на приятели. За създаване на необходимата атмосфера от значение са външната архитектура на сградата, комфортът на вътрешния интериор, банята, ресторантът, баровете и лобитата. Разбира се, от първостепенно значение е решението на осветлението.

Лобитата и фоайетата на хотелите, както и техните рецепции, задават тона на посрещане на гостите, затова те трябва да създават топла и уютна атмосфера, както и да подчертават идентичността на марката, да отговарят на очакванията и да създават настроение. В същото време трябва да има необходимите условия за ефективно изпълнение на задачите от служителите на рецепция.

Осветление за рецепция, фоайе и лоби

Декоративното и функционално подбрано осветление подсилва усещането за благосъстояние, също ясно очертава зоните, предназначени за активност и почивка. Осветителните тела за вграждане с енергоспестяващи лампи от сериите Docs, Filo и Fina от гамата на VIVALUX ще осигурят необходимата осветеност и малък разход на енергия в зоната на вход и лоби.

За рецепция решенията са различни. Луни за вграждане, поставени в зоната за регистрация, изглеждат добре и светят ефектно. Могат да се използват с LED или халогенни лампи. В тази зона осветлението е включено постоянно, затова заложете на икономичните LED крушки.

Друга възможност е спускането на декоративни осветителни тела в комбинация с енергоспестяващи лампи над мястото за регистрация.

Мекото индиректно вградено осветление в тавана или стените създава уютна атмосфера във фоайетата, лобитата и местата за срещи, разговори или четене. Добро приложение намират LED крушките, които, използвани в различни цветове, допълват атмосферата в интериора.

За общо осветление или подчертаване на архитектурни елементи добра възможност са аплици, плафониери или полилеи.

Осветлението в коридора трябва да ориентира посетителите и да създава чувство на сигурност и безопасност. Това обикновено са зони на преминаване, които осигуряват достъп до стаите и евакуационните маршрути при аварийни и спешни ситуации. Луни за вграждане в комбинация със сензори за движение ще осигурят добро осветление, което ще бъде включено единствено, когато е необходимо.

Осветлението в тези зони е включено 24 часа в денонощието, затова светлинни източници с ниска консумация на електроенергия и ефективното управление на поддръжката са изключително важни.

Гостите най-вече ценят атмосферата и комфорта на хотелската стая. Чувството, че са си у дома, подсилва тяхното усещане за удобство и им помага да се отпуснат. Стаите не са само място за нощуване, но също и място за гледане на телевизия, четене в леглото, работа с компютър и др. Тази разнородна употреба на хотелската стая изисква детайлно разработено решение на осветлението, което да отговаря на типа хотел – бизнес, бутиков, хотел за почивка.

Осветление за хотелска стая

Светлината в хотелската стая е определяща за комфорта не по-малко от мебелите. Архитектите и дизайнерите имат различни виждания за решението на "светлината". Важно е да бъдат подходящо съчетани визията на осветителните тела с техните технически характеристики – размери, начин на отразяване на светлината, цветна температура на светлинните източници, ниска консумация на енергия.

За осигуряването на добро и равномерно осветяване правилно решение са поставяне на полилеи или плафониери в центъра на тавана и аплици на стената.

Задължително осветление в хотелските стаи са нощни лампи, разположени непосредствено до леглата. Те могат да бъдат поставени на стената или върху нощното шкафче. Важно е да не бъдат с директно насочена светлина, за да не дразнят зрението в късните часове на денонощието.

В зоните за четене или работа са подходящи лампиони, които излъчват приятна приглушена светлина. Те са свободно стоящи и могат да бъдат местени, ако се налага. Качествените лампиони са снабдени с димер, който позволява увеличаване или намаляване на светлината в зависимост от необходимостта.

Често практикувано и удобно решение е поставянето на луни за вграждане – чрез тях се осигурява приятна светлина и ефектно отражение върху стените.

Скрито индиректно осветление чрез използването на луминесцентни осветителни тела и LED модули допълва интериора на стаята и създава много приятна атмосфера с ненатрапчиво сияние.

Светлинните решения, които не водят до заслепяване и трептене на светлината, ще помогнат на гостите да се концентрират, когато работят в стаята.

Зоните за отмора в хотела често са един от най-важните фактори при вземането на решение от клиента в кой хотел да отседне. Създаването на релаксираща атмосфера в СПА центъра и сауната, или динамична и бодра атмосфера във фитнес центъра, неминуемо ще остави запомнящо се и приятно впечатление сред гостите.

Осветление в зоните за релакс – басейни, сауна и зали за масаж

Осветителните тела в тези помещения трябва да задоволяват функционалните изисквания на съответната зона.

Закритите басейни, сауни, парни бани са помещения с високо ниво на влажност. Употребата на влагозащитени осветителни тела е задължително. Поставянето на влагозащитени луни за вграждане е сравнително традиционно и изпитано решение. Луните трябва да се свържат към електрическата инсталация чрез понижаващи напрежението 12V електронни или LED трансформатори в зависимост от вида на използваните лампи. Употребата на понижаващи трансформатори осигурява високо ниво на влагозащита и прахозащита и предпазва от възникването на непредвидени инциденти.

Помещенията за масаж изискват специално внимание. Посетителите трябва да се чувстват уютно и приятно. Вероятно те са избрали този хотел точно поради предлаганите релаксиращи процедури.

Осветлението трябва да е приглушено, без ярки отблясъци на светлина от осветителните тела върху стените или мебелите.

Декоративни осветителни тела – аплици или плафониери с подходяща декорация, ще допълнят обзавеждането.

Ако таванът е окачен, луни за вграждане с халогенни или LED лампи са прекрасно решение. Насочената светлина от тавана, отразена приятно върху стените, въздейства релаксиращо.

Независимо кой тип осветление ще бъде избран, важно е осветлението да може да се регулира (димира), т.е. да има възможността да се намалява и увеличава в зависимост от необходимостта и желанието на посетителите.

Ресторантите трябва да бъдат чисти и светли. Изкуственото осветлението допринася както за подходящото представяне на ястията, така и за зрителния комфорт на присъстващите. Осветлението трябва да осигурява стимулираща и свежа атмосфера, да създава настроение за предстоящия ден по време на закуска, да предлага уютна, предразполагаща среда по време на вечеря. Използваните осветителни тела трябва да са в съответствие с архитектурния стил на вътрешния интериор на сградата. Баровете са места, в които гостите е необходимо да се чувстват приятно, да могат да общуват неформално и да релаксират в края на деня.

Осветление за ресторант и бар

Типът осветление зависи от помещението, в което се инсталира. В ресторанта гостите трябва да имат усещане за уединение докато се наслаждават на ястията. Да имат достатъчно светлина, за да се запознаят с менюто и да направят своя избор. Също така трябва да се виждат взаимно във възможно най-естествените цветове.

Решенията за общо осветление в ресторанта са различни в зависимост от интериора.

Поставянето на подходящи аплици на стените, плафониери и полилеи на тавана е традиционно, но винаги правилно решение. Този тип осветителни тела се предлагат в изключително голямо разнообразие от форми и декорации, за да се постигне с употребата им максимален ефект – приятна атмосфера и добра осветеност. Ако аплиците и плафониерите се използват с енергоспестяващи или LED лампи, се постига нисък разход на електроенергия. Енергоспестяващите и LED лампи имат дълъг живат.

Ако решението на вътрешния интериор е с окачени тавани, използвайте за общо осветление телата за вграждане с енергоспестяващи лампи DOCS, FILO, FINA. Различните форми – квадратна и кръгла, предоставят добра възможност за решение. За ресторант добро решение е да се използват енергоспестяващи лампи с цветна температура 2700K или 4000K. Така светлината в помещението е най близка до естествената.

В зоната на бюфета и други зони, където е необходимо да се акцентира, поставете луни за вграждане. Използвайте като светлинен източник LED лампи или халогенни.

В случаите, при които окаченият таван включва скрито (индиректно) осветление, използвайте изключително компактните луминесцентни тела за последователно свързване от серията ASTA – те ще осигурят много светлина. Друга възможност е поставянето на LED ленти – има възможност за различни цветове, ако решението изисква такива.

Когато навън е тъмно, външният вид на всички обекти, които ни заобикалят, зависи от начина, по който са осветени. Фасадата формира първото впечатление на гостите и може да има атрактивен външен вид през нощта, носейки рекламно послание. Поради тази причина, осветлението на фасадата е изключително важно, за да може да привлече вниманието на гостите и в същото време да изпъква като забележителност.

Избор на фасадно осветление

Осветителните решения трябва да бъдат съобразени и в синхрон с архитектурните елементи на сградата. За сгради със специфична и интересна архитектура съществуват различни видове фасадни осветителни тела с LED и металхалогенни лампи с ниска консумация на енергия. Могат да се използват прожектори, които да се насочат директно към фасадата или да я осветят индиректно. При индиректното осветление на фасадата светлината се "плъзга" под различен ъгъл по стените, създавайки невероятни и красиви ефекти. Фасадата може да се осветява и с осветителни тела, вградени в земята – така по уникален начин разкрива характера на фасадата.

Фасадното осветление на хотелите свети средно по 10 часа на денонощие. Важно е да се използват осветителни тела, произведени на базата на бързо развиващата се LED технология.

14.790 ms. | 2.00MB
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да използваме възможностите на социалните мрежи и да анализираме трафика. Ние също така споделяме информация за използването на сайта ни с компании, с които си партнираме относно социални мрежи, реклама и анализи.
прочети повече