Търговски обекти. Въздействащо и енергийно-ефективно осветление в търговските обекти

Правилно осветената витрина, светлинните акценти и добрата атмосфера в търговския обект безспорно създават настроение за пазаруване. Осветлението е мощен акцент, който, използван правилно, може да бъде Ваш добър съюзник в продажбите. Доброто решение на осветлението в търговския обект привлича, задържа и предизвиква желание за покупка.

Осветлението на входа – атрактивно и привлекателно

Осветлението на входа вече е много повече от „просто“ светлина. То привлича вниманието, ръководи и насочва клиентите в търговския обект и същевременно с това създава гостоприемна среда от входната врата. Луните за вграждане – в комбинация с металхалогенни, халогенни, енергоспестяващи или LED лампи, са подходящо решение.

Осветлението създава светлинен комфорт още на входа, в зоната на вратите, където са позиционирани рекламни постери и промоционални активности на търговските марки, представяйки ги в правилната за тях среда и създава усещане за добра атмосфера още при влизането.

Поразяващ ефект от първия поглед

Правилното осветление за всяка витрина е от съществено значение за цялостния дизайн на търговския обект. То „хваща“ окото и привлича потенциални клиенти. Чрез него се постига перфектната визия на предлаганите продукти и услуги. Осветлението ви осигурява атрактивно присъствие и предизвиква желание у клиентите да искат да влязат в магазина, за да научат повече за новите продукти и предложения.

Обикновено осветлението на търговските витрини е тип „локално осветление“. Целта е пространството да бъде силно осветено. Витрината трябва да се забелязва отдалеч, продуктите, в зависимост от типа им, да се виждат възможно най-добре. В голяма част от случаите осветлението на витрината е фокусирано върху точно определени продукти или елементи, за да се акцентира върху съществени детайли. Правилните решения се свързват с използване на насочващи прожектори с металхалогенни лампи, които са високо интензивни източници на светлина. Те осигуряват много добра осветеност и нисък разход на енергия. Други подходящи решения са употребата на луни за вграждане с различни светлинни източници – LED, халогенни или енергоспестяващи лампи.

Ефективно и атрактивно

Осветлението за касите трябва да отговаря на две изисквания. От една страна, на щанда светлината трябва да създава приятна атмосфера с цел насърчаване на клиента да купува. От друга страна, там където е работното място на служителите, светлината трябва да бъде без отблясъци и да им дава възможност да се съсредоточат върху работата си, без тя да предизвиква умора у тях.

Можете лесно да покриете горепосочените две изисквания, поставяйки минимум две на брой декоративни осветителни тела – полилеи и луни за вграждане. Заложете на енергоспестяващи и LED светлинни източници, които могат да ви спестят между 40 и 80% от разходите за осветление месечно.

Основно осветление – насочващо и стимулиращо

Основното осветление в търговските обекти изпълнява две важни функции. Първо – насочва клиентите към желаните продукти. Второ – правилното осветление с подходящи осветителни тела и светлинни източници подпомага увеличаването на продажбите. Доброто осветление предизвиква любопитство и желание, създава положителна нагласа, което, от своя страна, оказва влияние върху покупателното поведение на клиентите.

Подходящи решения за основно осветление са луминесцентни осветителни тела, луни за вграждане с енергоспестяващи лампи. Осветлението в търговските обекти се използва през по-голямата част от денонощието, затова трябва да бъде с нисък разход на енергия.

Скрито осветление

Скритото индиректно осветление създава приятен ефект в търговската зона и е често използвано в комбинация с останалите осветителни тела за общо осветление, вградено в окачения таван или стените. Употребата на луминесцентни осветителни тела с компактни размери и лед модули за този вид осветление създават невероятна атмосфера с ненатрапчиво сияние. Клиентите се чувстват комфортно, пространствата изглеждат по-големи и съответно привлича вниманието на клиентите към местата в търговския обект, които заслужават специално внимание.

Малко пространство, голям ефект

Светлината в пробната играе решаваща роля в една от основните сфери на търговията, а именно – продажбата на дрехи. Осветлението там трябва да бъде подходящо, защото именно съблекалнята е мястото, където клиентите остават насаме с Вашия продукт и затова е жизнено важно и двете страни да изглеждат красиви.

Изборът на осветление трябва да бъде такъв, че да успее да представи клиента и продукта в най-добрата им светлина. Затова използвайте за повече атмосфера няколко светлинни източника посредством луни за вграждане или осветление за мебели като локално осветление. Можете да поставите светещи огледала.

Прецизни до най-малкия детайл

Търговците непрекъснато търсят ефективни начини за осветяване на техните продукти и пространства, съчетани с оптимизиране на разходите за поддръжка и експлоатация. Осветлението за рафтове и витрини е от решаващо значение във всеки един модерен търговски обект. Рафтът е мястото, където клиентът може да се докосне до продукта за първи път, който евентуално по-рано е видял на витрината.

Рафтовете и дисплеите са презентационна зона, имаща за цел да привлече клиентското внимание. Меката, ненатрапчива светлина, се използва, за да маркира важни детайли като цвят, материя, материал и представя продуктите в най-добрата им светлина.

Решението с тела за мебели или LED модули отговаря на изискванията за акцентно и икономично осветление на рафтовете.

Енергийно ефективно и функционално осветление

Осветлението в склада преди всичко трябва да бъде функционално и енергийно ефективно. За да се гарантира доброто и бързо обслужване на клиентите, осветлението тук трябва да бъде такова, че лесно и бързо да се намери всеки продукт в склада.

В складови пространства, къде липсва естествена светлина, доброто осветление ще допринесе за осигуряването на безопасна работна среда.

Обикновено в складовите помещения осветлението е общо и не се акцентира върху специфични видове осветителни тела. Използват се предимно луминесцентни осветителни тела или тип висящи "камбани" с металхалогенни лампи, в зависимост от височината на помещението.

55.708 ms. | 2.00MB
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да използваме възможностите на социалните мрежи и да анализираме трафика. Ние също така споделяме информация за използването на сайта ни с компании, с които си партнираме относно социални мрежи, реклама и анализи.
прочети повече